Facebook

Wat is een A/V receiver?

Wat is een A/V receiver?
wat is een AV receiver

Ben je van plan een AV receiver aan te schaffen? In deze blog beantwoorden we alle vragen om ervoor te zorgen dat jij de perfecte AV receiver voor jouw situatie kunt selecteren. Dit apparaat is immers het hart van jouw home cinema of home entertainment installatie. Lees je dus goed in alvorens je een keuze maakt. Een AV receiver wordt ook wel surround versterker, audio video receiver of Dolby versterker genoemd. Allemaal termen voor hetzelfde type apparaat.
 
Hoe kies ik een AV receiver?
Er is een enorm aantal AV receivers verkrijgbaar, ieder met zijn eigen lijst aan specificaties en daarbij zie je door de bomen al snel het bos niet meer. Voor je een keuze kunt maken wat voor AV receiver voor jou geschikt is, moet je jezelf een aantal dingen afvragen:
– Hoeveel speakers wil ik aansluiten, waarmee duidelijk wordt hoeveel kanalen je nodig hebt.
– Wat voor speakers wil ik aansluiten, waarmee duidelijk wordt hoeveel vermogen er nodig is.
– Welke bronnen wil ik aansluiten, waarmee duidelijk wordt hoeveel en welke inputs er nodig zijn.
– Welke overige gebruiksmogelijkheden wil ik kunnen benutten?
– Welke kwaliteitseisen stel ik aan de prestatie van de AV receiver qua beeld en geluid?
 

wat is een AV receiver

Wat betekent vermogen bij een AV receiver?
Meestal wordt er gedacht, hoe hoger het vermogen (het aantal Watts), hoe beter het apparaat is. En hier wordt door fabrikanten natuurlijk op ingespeeld door als eerste specificatie het meest voordelige getal weer te geven, wat vaak onrecht doet aan de werkelijkheid. Vermogen op zichzelf zegt helemaal niets, bekijk hier heel goed de context waarin het wordt gepresenteerd. Het vermogen dat door de fabrikant wordt opgegeven is vaak piekvermogen of vermogen wat in een extreme, niet realistische situatie is gemeten.
 
Als een AV receiver volgens de fabrikant bijvoorbeeld 180 Watt per kanaal levert, is dit waarschijnlijk gemeten met een weerstand van 6 Ohm, op één kanaal, met een enkele pieptoon van 1 kHz met maar liefst 1% harmonische vervorming (dit is de context van vermogen wat de juiste duiding weergeeft).  Als we dit vermogen van desbetreffende versterker opnieuw zouden meten op de RMS methode (Root-Mean-Square, meest betrouwbare manier voor het meten en vergelijken van vermogen) komt het uiteindelijke vermogen uit op 105 Watt. Deze meting is gedaan aan een weerstand van 8 Ohm op twee kanalen, met een frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz met slechts 0,08% harmonische vervorming.  Kijk en vergelijk daarom altijd op basis van het RMS vermogen.
 
Het maximale vermogen kan bij veel AV receivers gelijktijdig maar op één kanaal worden weergegeven. Hoge kwaliteit AV receivers leveren het vermogen gelijktijdig op alle kanalen, zodat je echt kunt genieten van de surround installatie. Voorbeelden hiervan zijn NAD AV receivers en Arcam AV receivers.
 

wat is een AV receiver

Functionele mogelijkheden en keuzes
AV receivers beschikken over enorm veel mogelijkheden, hierbij een overzicht van de belangrijkste.
 
Netwerk / WiFi
Netwerkmogelijkheden op een AV receiver worden vaak gebruikt voor audio streaming via bijvoorbeeld Spotify, Tidal of internetradio. In veel gevallen betekent dit dat de receiver ook met een app op een smartphone of tablet bediend kan worden of opgenomen kan worden in een domotica installatie. Wanneer de receiver dus over een streaming audio functionaliteit beschikt hoef je geen aparte audio streamer meer aan te schaffen om als bron aan te sluiten.
 
Inmeet-, inregel- of kalibratiesysteem
Geeft aan of de receiver met een meetmicrofoon kan worden ingemeten. Hiermee kun je eenvoudig de speakers instellen en dit kan problemen met je akoestiek verminderen of verhelpen. Er bestaan hier verschillende versies van. Denon en Marantz gebruiken Audyssey, een tamelijk eenvoudig systeem waar geen verdere apparatuur voor nodig is dan de meegeleverde microfoon. Met deze methode wordt de afstand en het frequentiebereik per speaker gemeten, welke wordt aangepast naar de optimale instelling voor jouw ruimte. De berekening hiervan gebeurt met de processor capaciteit van de receiver zelf. Yamaha maakt gebruik van Yamaha Parametric room Acoustic Optimizer (YPAO), dit is vergelijkbaar met Audyssey, waarbij je op de betere modellen van Yamaha als installateur nog wel verregaande mogelijkheden krijgt om de inmeting te optimaliseren. Ook is er Dirac, een meetsysteem uit de pro-audio wereld dat te vinden is op Arcam, NAD en Rotel AV receivers. Dit systeem meet de complete frequentiecurve per speaker, welke naderhand ook nog bij te stellen en te optimaliseren is. Dit systeem gaat heel ver, waarmee het met recht een akoestisch kalibratiesysteem genoemd mag worden. Voor de berekening van de meting kan dan ook niet de beperkte processorcapaciteit van de receiver zelf worden gebruikt, maar hiervoor is een laptop of pc nodig. Wanneer de meting ook nog met een Pro meetmicrofoon wordt gedaan, in plaats van met de standaard meegeleverde microfoon, dan zijn de resultaten echt verbluffend.
 
3D Surround decoding, Dolby Atmos / DTS:X / Auro 3D / IMAX Enhanced
Echt genieten van je favoriete film, serie of concert doe je tegenwoordig in 3D audio. Hiervoor bestaan de geluidsformaten Dolby Atmos, DTS:X, Auro 3D en IMAX Enhanched. Hiermee wordt de zogenoemde object weergave toegepast. Denk aan regendruppels, onweersbuien, vliegtuigen, kogels of vogels die daadwerkelijk boven je te horen zijn. Je hebt wel een bronapparaat en film, game of serie nodig die één van deze geluidsformaten ondersteunt of je laat een 2D audio formaat door de betere AV receiver omzetten naar 3D audio. Vanwege de hoge resolutie van deze geluidsformaten kunnen deze alleen via HDMI kabels met de juiste specificatie worden doorgegeven. Om maximaal van 3D audio te kunnen genieten zijn plafondspeakers aan te raden.
 
Multiroom
Veel AV receivers zijn niet alleen voor één ruimte te gebruiken, maar ook voor meerdere ruimtes. Hiervoor moeten ze over een multiroom mogelijkheid beschikken. Afhankelijk van het model kun je dan in een 2e, 3e of zelfs 4e ruimte speakers aansluiten en onafhankelijk van elkaar naar muziek luisteren. Hiermee wordt de investering in één apparaat pas echt interessant. Er zijn zelfs modellen die in de 2e Zone HDMI output bieden, zo kun je onafhankelijk van elkaar in de ene ruimte naar je favoriete film kijken, terwijl een ander gezinslid in een andere ruimte televisie kan kijken voorzien van goed geluid.
 

wat is een AV receiver_iEar'

Aansluitmogelijkheden
Zoals al eerder vermeld is een AV receiver het hart van je home cinema systeem. Het is daarom vast geen verrassing dat er behoorlijk veel aansluitmogelijkheden nodig zijn om alle onderdelen te kunnen aansluiten. De meest relevante aansluitmogelijkheden worden hier beschreven.
 
HDMI ingangen
HDMI staat voor High-definition multimedia interface. Het is al jaren de go-to connectie methode voor home cinema apparatuur. Deze ingangen worden gebruikt voor zowel beeld en geluid. De AV receiver speelt het geluid af en stuurt het beeld zonder vertraging door naar de TV of projector. Er bestaan verschillende versies van HDMI: HDMI 1.4 (Full-HD/1080p), HDMI 2.0 (4K UHD/2160p) en HDMI 2.1 (8K UHD/4320p). Aan de hand hiervan kun je nagaan wat je nodig hebt om de gewenste bronnen aan te sluiten.
 
HDMI uitgangen
De HDMI uitgang(-en) van de receiver word(-en) gebruikt om het beeld van alle bronnen weer te geven op de TV en/of projector. Een aantal receivers beschikt over een twee HDMI uitgangen. Een enkele receiver beschikt zelfs over een Zone 2 HDMI uitgang, zodat je naast audio ook beeld kunt ontvangen in een 2e multiroom zone.
 
Pre-outs
Deze uitgangen kunnen gebruikt worden voor een extra / aparte eindversterker, subwoofer(s) of actieve luidsprekers. Hiermee kun je een extra versterker aansluiten om je speakers beter te laten klinken, nog meer vermogen te bieden of om extra kanalen toe te voegen. In sommige gevallen zijn receivers namelijk in staat om meer kanalen aan te sturen dan ze zelf kunnen versterken. Veel 9-kanaals receivers hebben bijvoorbeeld 11-kanaals processing. Wanneer je dus een 2-kanaals eindversterker toevoegt en aansluit op de pre-outs kun je uitbreiden naar een 11-kanaals systeem.
 
Audio ingangen, digitaal en analoog
Elke AV receiver beschikt over analoge audio ingangen (RCA) en digitale audio ingangen (optisch en/of coax). Deze zijn te gebruiken voor het aansluiten van audio bronapparatuur zoals cd spelers en audio streamers.
 
Phono
Een enkele AV receiver beschikt over een phono aansluiting. En die komt van pas, wanneer je ook een platenspeler wilt aansluiten.
 

wat is een AV receiver

Kwaliteitsklassen
AV receivers zijn verkrijgbaar in diverse prijs- en kwaliteitsklassen. Ben je bereid meer budget beschikbaar te stellen voor een AV receiver dan nemen de mogelijkheden en prestatiekwaliteiten over het algemeen toe. We onderscheiden hierbij een viertal kwaliteitsklassen.
 
Basis – Entry level modellen voor aansturing van satelliet speaker systemen of speakerssystemen die niet veeleisend zijn. De noodzakelijke mogelijkheden zijn beschikbaar (Denon en Yamaha).
 
Medium – De opstap in prestatie kwaliteit waarmee middenklasse speakersystemen kunnen worden aangestuurd. Streaming audio en volop aansluitmogelijkheden zijn aanwezig (Denon, Yamaha, Marantz en NAD).
 
Premium – Uitstekende geluidskwaliteit waarbij aansturing van speakers uit de hogere middenklasse mogelijk is. Ook stereo weergave is meer dan goed. Ruime speakerconfiguratie en multiroom mogelijkheden aan boord (Arcam, Denon, Marantz en Yamaha).
 
High-end – Ultieme prestatie- en configuratiemogelijkheden in één apparaat (Arcam, Denon, Marantz, NAD, Rotel en Yamaha). Wil je nog beter? Bekijk dan de losse surround processoren en surround eindversterkers.
 

wat is een AV receiver

Heb je na het lezen van alle deze informatie over AV receivers nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. Ook is het uiteraard mogelijk een luisterafspraak te maken voor een demonstratie van één of meerdere AV receivers in één van onze bioscopen in de winkels. We kunnen je dan de perfecte beleving bieden van de apparaten en je van dienst zijn met persoonlijk advies.
 
Bekijk ook het overzicht van alle AV receivers of de selectie van beste AV receivers.
 

Toegevoegd aan winkelmand

Items in je winkelmand

 ×
Afrekenen

Aanbevolen accessoires